Facebook

When Facebook decided to assemble ten separate office locations in Palo Alto under one roof—a move that would create new workspace for over 700 employees—the aim was to facilitate communication without sacrificing the character of each department. For its new site Facebook chose an abandoned tech lab in Stanford Research Park, a 150,000 square foot, two-story structure with clean lines and enough open floor space to allow for an expansive design.
Right away we recognized the proper approach for this project was to invent a new approach, to open up the process and encourage the client to “co-author” the design. At all stages of the project, our designers conferred regularly with three Facebook advisory committees and used the Facebook platform to allow staff to vote on decisions that would directly affect them. The result: an office that recreates the feel of a Facebook page.
Employees are encouraged to add artwork, write on walls and move furniture as needed, much as they would customize their online pages. The design promotes individual expression—but also unity. Paths of travel are broad, continuous and as easily navigated as clicking from screen to screen. The distinct neighborhoods of formerly scattered departments are defined by changes in color and spacing, but linked by overarching finishes and graphics that run throughout the building.
City: Palo Alto, CA
Year: 2009
Square Footage: 160,000
Team: Primo Orpilla, Verda Alexander, Clem Soga, Perry Stephney, Denise Cherry, Virginie Manichon, Kyung Chang, Kroeun Dav, Birgit Schweimanns, Stephen Gallardo
Services: Site Analysis, Programming, Conceptual Development, Interior Design, Workplace Strategy, Project Management, Furniture Coordination
Photographer: Cesar Rubio and Jasper Sanidad

Recent Work

Capital One Labs

Capital One Labs is a division of the corporate giant responsible for designing financial service apps and other interactive products for customers—in effect a design ...

Yelp!

As tech companies take root in urban locations where space is limited, the collegial spirit of Silicon Valley finds new modes of expression in high-rise ...

Vara

With San Francisco securing its place as one of the world’s technological hubs once-industrial areas of the city are turning into digital foundries. ...

Bureau

In an alleyway in San Francisco’s South of Market neighborhood an art installation masquerades as a retail shop. It is Bureau, the latest ...

Cisco

From almost any angle the visual impact of Cisco’s San Francisco offices is of light, spaciousness, bright color, long sightlines. Cisco recently acquired Meraki, which ...

OpenTable

OpenTable had four basic goals for their new space: 1. Reflect the company’s passion for restaurants 2. Promote collaboration and encourage people to move around and interact 3. ...